Saturday, 28 May 2011

" Jangan Dilupakan zaman ini"

                                           salam 
entry kali ini nk citer...zaman pelajar yang lahir tahun 80 dan 90 an hehe..mesti korg tk lupekan zaman sekolah zaman yang amat menarik sekali...

budak2 yg lahir pd thn 80 n 90an mesti ingat
mase skola rendah dulu:

- kat skola ade salesman jual buku
cerita.


ari ni bg list, esok mintak duit
beli walaupun cerita buku tu dah tau.



salesman susu pon camtu gak.



- kat library, budak2 mmg baca buku tp
just tengok gamba je.


bile ade program
Nilam, sebok semua nak pinjam buku.



- RMT kat skola mkn x best, tp yg
berduit pon join RMT, x phm....

- pakai pensel box yg bole bukak dpn
blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die.



- main lwn pemadam, syg nak guna utk
padam.


padahal itu fungsi sbnr, utk padam!

- pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm
ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu.



- cikgu pakai pembaris kuning pjg.


Ade
pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu
pgg pon kat situ.



- bulu ayam jd ramping krn sering
dijadikan rotan.



- time pendidikan seni, lukis sume boleh
tp bile time kaler sume hampeh.


ade gak
buat anyaman pakai kertas warna, kolaj
la, ape la...

- main game 2D.


super contra, super
mario, street fighter, sume pakai tape.




- jam tgn Boy London jd idaman, sbb bole

tuka2 kaler ikut suhu n cuaca.



- takut BCG tp lepas inject poyo la pulak...


- balik skola beli JoJo xpon Dendang.




Tora pon best gak.



Beli se mata2 nak

mainan, coklat die x mkn pon.



- Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die

kat tV bole tembak alien tu...

- Siri kartun; power rangers, ultraman,

transformers, ninja turtles, dragon ball,
Thundercats, maskman, Gaban dan mcm lg.



jgn lupe sume ni sbb zaman skrg budak2 x

smpt lyn bende2 ni.
           


kite akan sentiasa

berubah, cume asal-usul kite yg
permanent.




perhiasan saja :)
                                 

Friday, 27 May 2011

"Kemajuan "

salam ..
wah ..kemajuan yg bagus..sape tak suke tengok bekas sekolah sendiri ade kemajuan..Mestilah kebanyakkan bekas  pelajar...Sekolah Menengah Teknik Perdagangan Johor Bahru..:)


Terima Kasih



wah...sekolah lame hehe..


macm tadika tapi mesti syok



maju jaya




terharu jugak aku tengok..sayang kami batch 2007./2008 tak sempat nak merasa..semua ini.takpelah asal dapat tumpang gembira...MAju SEkolah teknik! ceh wah...semangat gitu... :)..


dari kiri wanie.zize miza..aku dah memel

dari kanan..qiela,bit, fara, shu

miza, wanie, memel, da, aku , shu

memel, da, shu dan aku




antara,koleksi..gambar...aku  di sekolah ,,,hee..muke2...budak..memang budak..Bile tengok balik wah selekehnyer aku kt sekolah..kwan2..aku semua...kemas.. haha.. :)...

p/s: zaman terindah zaman sekolah ... :)

Thursday, 26 May 2011

"Cerita-cerita"

             salam
entry kali nie ...ceritakn seorang anak gadis..mint sgt2...blog dia dan HIjab tutriol dia...sungguh syok..ma..
...walaupun simpel...tapi memng lah syok kalau tgk.. tidak serabut sangat kalau ..di lihat,,









ni antara 3 tutorial dia..yeh2..memang banyak dah dalam



dia punya tutorial dia sangatlah senang nk ikuti dan tak banyak pin ke pe ka...nak digunakan...apa.pun..i like your sytle... :) >Tetiba nk buat jugak macam dia ..ahah perasan..akan menjadi ..patung karang bile..buat macam dia...FARAH DAFRI...adalah diri dia ...

Tuan punya video..stay cute :)


*abaikan,,pic ini...saje3 :)*

P/s: ..hendak sentiasa menghargai anugerah dan musibah dia diberikan .. :)

Tuesday, 24 May 2011

PENgajaran ..

                 salam tanggal 24.5.2011..

hehe sambil3..online fb ,.,tgk3..home wall.....kwn..ternampak sato video..nie..bagus..boleh dijadikan pengajaran..
 

..tpi kene download dri..youtube..hehe.....hehe..
.


macam pelajaran dan pengajaran kite leh dapat dalm video..ni Setan akan sentiasa ganggu..ktie..smue..Insya Allah..mintak di jauhkan...Amin..!!










Friday, 13 May 2011

"TARIKH penentu segalanyer"

                          salam ~~~~~~~
            Hye dah lame tak update blog..apakah yg tarikh penentu segalnyer..heheh...Tarikh yang akan menentukan masa depan setiap pelajar poly,...bagi semua sem...aduh..Insya - Allah semuanye beres....beres,,,


2011     


           Doakan ape..yang..di usahakan selamae nie akan berhasil... Yelah...jika usaha sedikit cmto lah dpat..jika banyak dapatlah banyak..Insya Allah ,,tak kenama kalau..usahawanye..ok...Pe yang perlu sekarang nie hanya banyak berdoakan moga2..semuanyer ok.. 

      Aduh .,..ayat kekeringan sekarang nie..mungkin dah lame tka bercerita..maaf ya kalau ade silap dah salah semua...ok...

p/s: wah sukernyer sayer... tq mua.... ;)

Saturday, 7 May 2011

"GAGAL"

                 salam 
 Wah nk mempersoalkan mengenai gagal..Ya ALLAH...mmg sentiasa hamba nie gagal,..Byk perkara yg aku sering gagal,..ade kale..aku boleh tempis ade kale aku kalah..Mungkin dah ni nasib hidup...sje jerk..nk citer.. Kalau di fikirkan..balik tanpa gagal..manusia takde istilah nk berusaha? Kita perlu ingt gagal sekali tak mungkin akan gagal selamnye...

*balik kampung lorh wt kuih*



sedap bile di makan















aduhai...gagal..jadi berusaha--berusaha,,berusaha.. to jelah yg mampu manusia berjaya..


p/s : jgnaln cm nie lgi :(

Wednesday, 4 May 2011

"cantik"

                                                salam.~~~~~`
Cantik boleh dedinisikan dengan pelbagai cara...Cantik kalu dari segi..bahasa..pemahaman..__>>"Sedap mata memandang." Nak menaip cerita ini pun sbb smbil2 online FB sye terbace di wall..rakan aku...dia share sato page ni ..."Siapa yg cantik".. Ni pun dari I LUV ISLAM..copy ..paste balik sje,nk kongsi2...



Siapa yang cantik? Awak cantik? Saya? Atau dia?
Kalau di Bollywood mungkin kata mereka, Aishwarya Rai yang tercantik, atau di Hollywood, Paris Hilton adalah cantik pada pandangan mereka dan mungkin juga di Malaysia, Fasha Sandha yang tercantik.
Siapa agaknya yang dapat memberi definisi dan ciri-ciri tepat tentang apa yang dikatakan sebagai 'cantik'?
Cantik adalah sesuatu yang sangat subjektif. Setiap orang mempunyai definisi kecantikan masing-masing.
Mungkin bagi saya, cantik adalah begitu dan begini, tapi bagi anda, lain pula.
Tiada siapa dapat memberi definisi tepat tentang cantik.
Mata lah yang akan mendefinisi cantik. Namun kini, pada pendapat saya, barat sudah pun mempengaruhi definisi cantik pada dunia dan hampir seluruh dunia memakai definisi cantik barat.
Kadang kala, cantik juga didefinisi mengikut tempat, kaum dan budaya.
Kalau di barat sekarang, the thinner the better, tapi berbeza pula di Mauritania, Africa, the bigger the better.
Orang di barat berperang dengan aneroksia dan bulimia akibat mahu kurus, sebaliknya di Mauritania, wanita mengamalkan 'makan paksa' sejak berumur 5-6 tahun untuk gemuk, agar menjadi cantik dan mudah mendapat jodoh.
Sungguh berbeza kan? Definisi kecantikan yang sungguh berbeza.
Ataupun, ada juga yang sanggup melakukan pelbagai cara yang pada pandangan kita pelik dan tidak masuk akal tetapi pada mereka, itulah cantik!
Satu kaum di Thailand menganggap leher panjang itu cantik, lantas sejak dari umur 5 tahun lagi, mereka sudah dipakaikan gelang logam di leher agar leher mereka akan menjadi semakin panjang dan panjang dan panjang justeru mereka cantik dan mudah mendapat jodoh.
Di Sarawak pula, suku kaum Oran Ulu menganggap telinga panjang itu sangat cantik pada mata mereka, lagi panjang, lagi cantiklah seseorang wanita itu pada pandangan mereka.
Tapi kini, generasi muda sudah tidak lagi mengamalkan amalan ini. (Mungkin sudah terikut-ikut definisi cantik barat..hmmm)
Perlukah jadi cantik?
Di Mexico, kaum wanita menghabiskan separuh dari gaji mereka untuk kecantikan seperti ke salun, malahan ada juga pakej bayar secara ansuran untuk pembedahan plastik.
Atau di Iran, pembedahan hidung sangat popular di sana.
Wanita Iran sanggup berkorban wang ringgit demi mendapatkan hidung yang diidam-idamkan lantaran kata mereka, hidung mereka besar.
Tetapi saya tertanya-tanya juga, bukankah mereka Islam dan Islam melarang pembedahan plastik untuk tujuan kecantikan? Wallahualam.
Bayangkan betapa wanita-wanita ini mahu kelihatan cantik.
Betapa pentingnya menjadi cantik pada seorang wanita itu.
Macam-macam sanggup dikorbankan, wang ringgit, masa, kesakitan yang perlu ditanggung demi cantik, bahkan, hukum agama pun sanggup dilanggar demi cantik.
Tidak kisahlah perbuatan mereka dilarang agama, janji mereka kelihatan cantik. Plastic surgery,Botoxliposuctiongastric bypass sekarang bermain di sekitar hidup wanita demi cantik.
Walaupun mereka sedar akan kesan sampingan perbuatan ini, semua itu ditolak tepi, demi CANTIK.
Innallah jamil, wa yuhibbu jamal: Allah itu cantik dan sukakan kecantikan.
Kata mereka, apabila diri terasa cantik, barulah mereka ada keyakinan diri.
Saya juga bersetuju dengan ini, tetapi bukanlah sampai sanggup berkorban segalanya demi cantik.
Allah suka akan kecantikan, tetapi bukan lah sehingga mengubah ciptaanNya.
Tambahan lagi, mereka yang ekstrem mahu kelihatan cantik ini, bukanlah mahu kelihatan cantik di mata Allah, tapi di mata manusia. Semuanya dilakukan agar kelihatan cantik pada manusia dan agar mendapat tempat di hati manusia.
Dulu sewaktu kecil, saya juga suka kelihatan cantik.
Kalau baju pink, maka seluruh badan perlu pink termasuklah sepit dan pengikat rambut. Tapi kini, saya bukan perempuan yang obses cantik, kerana pada saya, cantik bukan sekadar di wajah, tapi cantik itu dari akhlak dan keimanannya kepada Pencipta.  
Cantik akan pudar walau cuba dipertahankan, tapi akhlak itu hiasan yang kekal pada diri seorang wanita.
Wanita yang cantik akhlaknya, maka cantiklah luarannya.
Tiada guna mempunyai wajah seindah bidadari kerana satu hari nanti, kita cuma akan menjadi tengkorak yang menakutkan.
Bukanlah tidak perlu menjadi cantik dan perlu mejadi buruk sedangkan Allah menyukai kecantikan, tetapi, biarlah cantik itu kerana Allah, dan definisi cantik itu juga perlu sesuai dengan Islam.
Janganlah sanggup melanggar larangan agama demi kelihatan cantik.
Perbaikilah akhlak diri sekaligus, anda akan kelihatan cantik pada pandangan Allah dan pandangan manusia.
Bersyukurlah dan berpuas hati lah dengan kurniaan Allah kepada kita, dan gunakan ia sebaik-baiknya hanya keranaNya.
"Tiada yang lebih indah pada ibu bapa selain anak-anak yang soleh solehah, tiada yang lebih bahagia pada seorang suami selain seorang isteri yang solehah dan tiada yang lebih bernilai pada Allah selain hambaNya yang soleh solehah."




p/s : Tiada mengena dgn sesiapa..
.same3,,nk kongsi2..kan pada yg lain :)

Tuesday, 3 May 2011

bagaimana hendak kurus?

       salam kali nie..sje jerk..post cara-cara hendak kurus badan...Selalunye ramai wanita nak kurus dengan cara..paling cepat..iaitu.."PIL" owh! tidak hentikan!!..dulu pun aku cmto gak..DIsebabkan ramai yg bising..aku hentikan..banyak cara nk kuruskan badan dengan selamt...


Antaranya macam nie..:


1.MINUM 8 GELAS AIR SEHARI
Air nie  membantu badan memetabolisma simpanan lemak di dalam tubuh. Sebelum makan makanan yang berat-berat, cuba minum air, pasti ko tidak akan makan dengan banyak.Air lah teramat penting dalam hidup kita nie...

2. ELAKKAN MINUM MINUMAN YANG BERGAS
..Tapi tolah yg paling sedap,,..bukan tak boleh just kurangkan sahaja...

3. AMBIL SARAPAN PAGI
Sape kate sarapan pagi mengemukkan tidak..Sarapan pagi menstabilkan hormone dan paras gula didalam darah. Kadar metabolsima juga meningkat untuk membakar kalori..


4. KUNYAH MAKANAN KEPADA CEBISAN LEBIH KECIL
Kunyahlah makanan kepada cebisan lebih kecil sebelum menelan kerana dengan cara ini ia lebih mudah dihadam.

5.  JANGAN BERLAPAR
Ramai jugak kate. nk diet kene berlapar..ish2...jgn...Lau berlapar..cm ne otot2 nie nk berkerja..kan..heehe


6. Bersenam..
Bersenam..paling koman pun tuk wantia sng..kemas rumah ( aku pun liat gak )..laki2,..senanglah senam skit turunlah berat badan diaowg,

harap..tips2 nie berguna tok korng..smbil- sambil aku pun ingatkan diri aku jugak.."Hidup sihat jiwa selmt"


p/s: Sye pun kene amalkan gak :P


"manusia oh manusia"

                    salam..tak bnyk nak post part..nie
aku sje jerk..aku pun manusia..mcm3..gelagat manusia kan kt dunia..nie..time seseorg uh jatuh..bukan...ramai..yg duk jatuh kan lgi...berjaya...lgi nak berjayakan lgi,.time dia..bukan main..time orrg lain kene...lgi dia..kene..kan
manusia2..oh manusia...ini post takde mengena hidup dan mati...


p/s;" sye pun cermin diri sye jugak..ok"

Pengangguran..

     Sejak habis final,,,duk umah jelah aku nie..selain tlog2..jge rumah,,kemas rumah,...dulu aku mengaku mmg pemalas pun anak dara..skg kene rajin...umor dah tua,..tak elok malas2..hahaha...Nk keje ,,..tunggu tmpt lame panggil..lau mereka takde kol.. terpakse lah aku keje dgn abg aku..senang..ade 2 pilihan sama ade buat invoice atau..jage CC seng citer...pg balik semau nye di support..hahahahha


    Duduk rumah ni...takde buat pe3...seperti aku ckp...jadikan diri anak dara..mane buat paer...jerk..selain online..dah nakcube,,dalam proses hiasi blogku ,,,Aku takdelah hebat mane..setakat org kate..nak sedapkan hati sendri senang jerk..perlahan2..elek dah.lame lagu kt rumah..hahah..slow2....'take a baby step"..


     Semalam tanggal..  aku pergi tgk anak sdera aku yg ke 9 ...takpernah di buat org..nama dia?Syed Ean Rafai'e...aduh susah gak aku nk taip dgn menyebut nyer,....takpe cumi3..tapi kesian dia...tak leh kuar lgi.sbbb ade sakit kuning,.baru2..tadi mak aku ckp..dia berak2...sakit lak..aduh...kesian anak kecil ini.Ya ALLAh,,ko selmtkan anak kecil ini.. amin...


Syed Ean Rafaie
27.4.2011

2.5.2011


tak ke cumil gito...tgk mak cik wek...maaf..saje perasan sebentar..ahha..cumil banget anak ini...Kurniaan ALLAH..anak sedara dah ramai...tinggal lagi 3 org jerk belum nikah ahahha..lame lagi beb....Semalam tgk akk ipar aku kesian dia ..aduh dala buat pembedahann kesian..peritnye...bdn,,dia dahlah halus hehe..k lah...sni jerk aku nk citer....cmpur adur ..sje jerk...salam




p/s: takpe suatu hari...akan ku ketahui..





Sunday, 1 May 2011

" tak taulah"

Sampai jua aku di JB :)
no more penang tok 9 bulan,.yehaa...alhamdulilah full jerk perut tak perlu ikat perut...